Service: +31 (0)6 532 872 58
+31 (0)41 63 75 225

NieuwsOpvoerschroef als verantwoord tussendoortje bij productie Sultana's

Voor Koninklijke Verkade uit Zaandam heeft Van Beek een drietal mobiele opvoerschroeven ontworpen en geleverd voor het veilig en efficiënt toevoegen van kaneelsuiker en stroopschilfers aan het productieproces van Sultana biscuits.

Koninklijke Verkade is een oer-Hollands bedrijf dat al in 1886 begon met de productie van brood en beschuit. Tegenwoordig produceert Verkade (heerlijke) chocolade, koekjes en verantwoorde tussendoortjes, in vele soorten, maten en smaken.

Zo ook het verantwoorde tussendoortje Sultana. Al meer dan 50 jaar is Sultana één van de topmerken van Verkade. De eerste Sultana biscuits die Verkade produceerde waren de granenbiscuits met rozijnen, maar inmiddels is er een heel divers assortiment ontstaan van hartig tot zoet.

Aan het woord is de heer Arie Visser, productie manager bij Verkade in Zaandam. "Voor het aanbrengen van verschillende toppings op de Sultana biscuits is het nodig dat op gezette tijden suiker, kaneel en stroopschilfers aan het productieproces worden toegevoegd. Deze ingrediënten worden aangevoerd in zakken en moeten op hoogte toegevoegd worden. Wij hebben samen met Van Beek naar een arbo-technische oplossing gezocht, zodat medewerkers veilig vanaf de grond het strooigoed kunnen toevoegen. We kwamen uit op drie mobiele opvoerschroeven. Verrijdbaar omdat we ze niet permanent nodig hebben en de schroeven na gebruik weer kunnen wegzetten zodat ze niet in de weg staan."

De opvoerschroeven zijn door Van Beek ‘turn-key’ geleverd, wat wil zeggen inclusief schakelkast en ‘stekker-klaar’. Hierdoor kunnen de machines met gemak op iedere gewenste plek geplaatst en direct gebruikt worden.

Met een capaciteit van 2,5 m³ per uur worden de kaneelsuiker en stroopschilfers onder een hoek van 45 graden tot een hoogte van 2 meter opgevoerd. Om terugloop van het product tegen te gaan is een extra kleine wandspeling toegepast. Bij de uitloop is gebruik gemaakt van een magneet. Deze filtert eventuele metaaldeeltjes uit het product voordat deze het productieproces ingaat.

De uitvoering van de opvoerschroef is in roestvast staal 304 met een zeer hoog afwerkingsniveau en zowel binnen- als buiten volledig gewaterparelstraald. Door een demontabel deksel op de trog waarin de schroef huist, is deze over de gehele lengte goed reinigbaar. Op een eenvoudige manier is de opvoerschroef neer te klappen waardoor de machine ook horizontaal reinigbaar en verrijdbaar is.

"We kunnen terugkijken op een jarenlange relatie met Van Beek. Dat is ook de reden dat ik direct met Van Beek contact opnam toen we een oplossing zochten voor het opvoeren van strooigoed in de productielijn voor Sultana’s. Zo draaien er al 10 –15 jaar andere vijzels van Van Beek in een productieproces voor wafels. Van Beek is gewoon onze key supplier als het om schroeftransporteurs gaat" aldus de heer Jan de Lange, technical support engineer bij Verkade in Zaandam.

 

Archief