Service: +31 (0)6 532 872 58
+31 (0)41 63 75 225

NieuwsVan Beek opent deuren voor de toekomst

Dit jaar werd voor het eerst de vmbo Doe Dag georganiseerd. Dit initiatief van Breman, van Delft en Van Beek nodigt vmbo’ers uit om een dagje mee te kijken bij een bedrijf. Afgelopen maand was het zo ver. Daarnaast kwamen er in het kader van het project ‘Vrienden van De Overlaat’ ook een groep leerlingen van De Overlaat in Waalwijk. Het project moet er voor zorgen dat bedrijven meer betrokken worden in het onderwijs.

Tweedejaarsleerlingen van De Overlaat en het Willem van Oranje College in Wijk-en-Aalburg, van alle niveaus, waren uitgenodigd.  Allemaal hebben ze gekozen voor de studierichting ‘PIE’: Produceren, Installeren en Energie. Dat is de nieuwe benaming voor de technische richting in het vmbo.

Beter beeld

Ondanks dat leerlingen dus al gekozen hebben voor de technische sector, is zo’n excursiedag erg belangrijk voor hen, vindt Gijs Strijk, docent Techniek aan de Overlaat: “Ik kan van alles vertellen in de klas over een bedrijf, maar een echt beeld hebben de leerlingen dan nog niet. En dat is nu juist belangrijk: zien wat ze allemaal kunnen gaan doen met deze studierichting.’’ Hij vertelt dat leerlingen al snel denken aan productie, maar dat er nog veel meer afdelingen zijn waar ze terecht kunnen komen. “Sommigen zijn er nu ook achter dat ze vanuit productie kunnen doorgroeien naar andere afdelingen, bijvoorbeeld ontwerpen. Dat is precies het doel van deze dag.’’

Concentratie

Wat de leerlingen het meest opviel bij Van Beek? “De concentratie waarmee iedereen daar aan het werk was. Er werd tegen me gezegd: ‘Meneer, ze zijn hier echt bezig!’ Mooi om te zien dat zoiets ze opvalt’’, aldus Strijk. ,”Het was een zeer geslaagde dag. Ook mij als docent is het goed bevallen. We werden zo hartelijk ontvangen door de bedrijven. Zeker voor herhaling vatbaar.’’

Tekort

Het is bekend dat er een tekort is aan gekwalificeerd personeel in de technische sector. Naar verwachting gaat dat tekort ook nog eens groeien. Des te belangrijker dus om jongeren te laten zien dat technisch werk hartstikke interessant en breed is! Naast dat het voor ons belangrijk is dat er voldoende instroom op de arbeidsmarkt komt, dragen we graag ons steentje bij aan de samenleving. Bijvoorbeeld dus door middelbare scholieren inzicht te geven in ons productieproces en werken bij Van Beek.

Naast Van Beek bezochten de leerlingen nog twee bedrijven in de buurt. De Overlaat ging ook nog langs bij Versteeg Metaal Groep en Veluw Metal Creations. De leerlingen van het Willem van Oranje College gingen op bezoek bij Breman Zuid en de van Delft Groep. De leerlingen en bedrijven kijken terug op een leuke en vooral leerzame dag.

 

Archief