Service: +31 (0)6 532 872 58
+31 (0)41 63 75 225

NieuwsVijf nieuwe stagiairs versterken team Van Beek

Er zijn weer vijf nieuwe, frisse stagiairs aan de slag bij Van Beek: David, Pol, Jesse en Joris zijn allemaal derdejaarsstudenten van Avans Hogeschool in Den Bosch. Ieder werkt aan zijn eigen opdracht. Sinds kort, als gevolg van de COVID-19-pandemie, zelfs vanuit huis.

Thijs studeert aan het Koning Willem1 College in Den Bosch en doet een meeloopstage bij Van Beek. Hoogste tijd om ze eens te vragen hoe het gaat.

Thijs Brok (18) volgt aan het Koning Willem 1 College de mbo 4 studie Hightech Metaal Electro. Hij zit nu in zijn derde jaar en loopt ook al voor de derde keer stage. Hij loopt mee op de productievloer en doet daar van alles: “Lassen, monteren, onderhoud van machines. De studie is ook heel breed, dus dat sluit goed aan”, vertelt hij.  

Wat hij het liefste deed? “Lassen, dat vind ik echt leuk en ik heb er veel over geleerd bij Van Beek.” Maar natuurlijk heeft Thijs meer geleerd: “De grote machines die hier gemaakt worden zijn echt mooi werk. Bijvoorbeeld met specifieke functies die je echt niet iedere dag ziet, daar heb ik veel van geleerd.”

Tijdens Thijs’ stage van tien weken werden er strengere maatregelen ingevoerd omtrent de COVID-19-pandemie. Gelukkig kon de stage doorgaan, met wat aanpassingen. “We dragen sinds een tijd mondkapjes op het werk. Daardoor denk je ook meteen beter aan het afstand houden. Als je samen aan een machine werkt kom je elkaar toch regelmatig tegen, bij de computer of de gereedschapskist bijvoorbeeld.”

Leveranciersbeoordelingen
David van Snippenberg (21) studeert Technische Bedrijfskunde en ontwikkelt een systeem om leveranciers beter te beoordelen. Hiermee kan Van Beek leveranciers beter indelen op basis van bijvoorbeeld prijs of kwaliteit. David: “Uiteindelijk wordt het zo ook makkelijker leveranciers met elkaar te vergelijken. Als de één bijvoorbeeld goedkoper is met een bepaald onderdeel, is dat met dit systeem eenvoudiger op te merken.”

Wat David vooral aantrok in Van Beek is de kleinschaligheid van het bedrijf: “Bij een multinational loop je al snel het gevaar vergeten te worden. Hier zit de directeur tien meter van me vandaan, de lijntjes zijn kort. Dat vind ik erg prettig werken. Daarnaast is het echt een mooi bedrijf dat zijn eigen producten ontwikkelt en maakt.”

Na een aantal weken op kantoor, werkt iedereen bij Van Beek nu zoveel mogelijk vanuit huis. Dus ook de stagiairs. “Dat is toch wel een extra uitdaging. Ik moet veel vragen stellen aan verschillende medewerkers, dat is nu iets lastiger. Maar iedereen is gelukkig actief op Teams, dus alles kan snel gevraagd worden.”

Gedetailleerde urenregistratie
Joris Slaats (20) studeert ook Technische Bedrijfskunde. Zijn stageopdracht is het onderzoeken van de haalbaarheid en werkwijze van gedetailleerde urenregistratie in de productiefase. “Een hele mond vol”, zegt hij lachend. Maar hij weet het goed te verwoorden: “Op dit moment gaat de urenregistratie in de fabriek per order. Maar in één order kunnen meerdere schroeftransporteurs, met verschillende werkopdrachten zitten. Door de urenregistratie per machine of opdracht bij te houden, krijgt Van Beek een veel beter inzicht in de personeelskosten en hoeveel het dus kost om een machine te maken.”

Van Beek is het eerste bedrijf dat Joris benaderde: “De uitstraling sprak me aan, het is een modern bedrijf en ook de opdracht leek me meteen leuk. Als iemand me vraagt wat ik als technisch bedrijfskundige doe, is dit een heel mooi voorbeeld. Het is ook echt wat ik wil met deze opleiding.”

Lange werkwerken was hij al wel gewend. “Ik werk in de Efteling, ’s zomers draai je daar echt wel weken van 40 uur”, vertelt hij daarover. “Maar, dat is wel wat anders dan 40 uur per week achter een bureau zitten”.

Black box schroeftransporteurs
Werktuigbouwkundestudent Pol van den Akker(20 jaar) werkt aan een black box voor schroeftransporteurs. “Net als in een vliegtuig moet die black box gegevens meten én opslaan over het gebruik en functioneren van een machine. In dit geval een schroeftransporteur. Als de machine kapot gaat, kan de monteur beter nagaan hoe deze gebruikt is en wat er mis is gegaan.”

Pol is niet de eerste binnen Van Beek die zich bezighoudt met een black box: “Een stagiair voor mij heeft geprobeerd er een te ontwikkelen voor een andere schroeftransporteur. Ook zijn er engineers van Van Beek zelf bezig met DINO blackboxen. Het idee circuleert dus al langer binnen het bedrijf.”

Van het thuiswerken heeft Pol niet zoveel last: “Het grootste deel van mijn stage is zelf onderzoek doen. Ik kan mijn begeleider altijd benaderen en dat doe ik dan ook zoveel mogelijk.” Ook aan de lange dagen was hij al gewend, door zijn vorige opleiding. “De hoeveelheid werk is niet meer dan ik gewend was”, vertelt hij.

Voorspellen kostprijs
Jesse Stupers (23) studeert informatica en onderzoekt hoe Van Beek een betere voorspelling kan maken van de kostprijs. “Dat gaat gebeuren met een machine learning algoritme”, vertelt hij enthousiast. “Op basis van eerdere opdrachten zoekt het algoritme een patroon, wat dan weer gebruikt kan worden voor nieuwe opdrachten.” Hierdoor kan Van Beek beter bijhouden wat een leverancier bijvoorbeeld vraagt voor een onderdeel en of die prijs is veranderd.

Tijdens de stagemarkt op Avans Hogeschool zag Jesse vooral ICT-bedrijven, waar het werk vooral uit programmeren bestaat:“Ik werk liever met data dan dat ik programmeer, dus keek ik juist naar bedrijven buiten de ICT-sector. Na de presentatie over Van Beek was ik nieuwsgierig geworden en heb ik hun vacatures bekeken. De machine learning opdracht sprak me direct aan!”

De weken op kantoor zijn goed bevallen. “Er hangt een informele sfeer en er zijn gezellige collega’s”, vertelt hij daarover. “Het thuiswerken vind ik iets moeilijker, er is meer afleiding. Maar het lukt prima.”

 

Archief