Geconditioneerd mengen

Bij het selecteren van een menger voor een continuproces met sterk variërende ingrediënten is het van belang eerst te bekijken met wat voor typen ingrediënten u te maken heeft. Bij dit soort processen is vaak sprake van een kleverig ingrediënt dat de overige ingrediënten bij elkaar moet houden.

Nauwkeurig instelbaar

Een belangrijke voorwaarde is daarom dat de menger de temperatuur kan verhogen om de kleverigheid tijdens het mengen te verminderen en de kleverige ingrediënten vloeibaar te houden. Dit moet heel nauwkeurig instelbaar zijn want eenmaal uit de menger is de kleverigheid juist gewenst om de producten bij elkaar te houden. De massa (‘binder’) moet dan dus precies warm genoeg zijn.

Constante kwaliteit

Ook moet de menger voorzien zijn van maatregelen die voor­komen dat de kleverige ingrediënten aan de binnenwand, schoepen of schroef blijven plakken. Anders ontstaat al snel een klomp kleverige massa die rondjes draait zonder dat er sprake is van enige menging. In het ergste geval kan dit de inloop blokkeren en vindt geen transport van product meer plaats. Dat geeft uiteraard geen constante kwaliteit.

Actief mengen

De menger moet actief op de ingrediënten inwerken. Als de menger de ingrediënten simpelweg over elkaar heen laat vallen, zal dit er namelijk alleen voor zorgen dat de kleverige massa aan de buitenkant met de overige ingrediënten wordt bedekt. De menger moet de ingrediënten er dus op een of andere manier actief in ‘duwen’ zonder dat dit schade toe­brengt aan de ingrediënten.

Celsimix

Speciaal voor deze toepassingen heeft Van Beek de Celsimix ontwikkeld, een afgeleide van de Celsius schroefwarmtewisselaar maar dan inclusief mengsectie die aan de hand van verschillende soorten schroeven in te stellen is. Onder geconditioneerde omstandigheden brengt de Celsimix verschillende stoffen – vast én vloeibaar – bijeen in een continu proces.

Meer weten over het verwarmen van producten met een Celsius schroefwarmtewisselaar? Neem contact met ons op.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring