Gravimetrisch (LIW) doseren

Veel toegepast in de branches:

Van Beek staat bekend om oplossingen voor volumetrisch en gravimetrisch doseren. Deze mechanische doseersystemen zijn geschikt voor het in batch of continu doseren van onder meer grondstoffen en smaakstoffen. Optionele woelers garanderen vrijstromende poeders en een vloeiend proces van transport, doseren en/of mengen via systemen met doseerschroeven.

Wat is gravimetrisch doseren?

Wordt er een weegsysteem gekoppeld aan een (volumetrisch) doseersysteem, dan is er sprake van gravimetrisch doseren. De gewichtsafname van de schroef inclusief product bepaalt dan de productafgifte en daarmee ook de snelheid waarop de schroef draait. U kunt invoeren dat het proces bij het bereiken van een bepaald gewicht stopt of dat de schroef zichzelf eerst leegdraait en dan stopt. Deze methode heet Loss in Weight (LIW).

LIW doseerders voor een continue productstroom

Het resultaat van LIW doseren is een continue productstroom. Deze wordt met een constante flow toegevoegd aan een proces. Een optionele woeler voorkomt brugvorming van slechtstromende producten als weipoeder, cacaopoeder en bloem.

Zeer nauwkeurig wegen en doseren

Gravimetrische LIW doseerders worden met name ingezet bij kleine verpakkingen, in batch of in een continu proces. Op deze manier wordt bijvoorbeeld zetmeel, dat klonteren tegengaat, nauwkeurig gedoseerd toegevoegd aan zakjes geraspte kaas. Of de smaakmaker zout aan friet. Een andere toepassing is het toevoegen van pigment aan stenen of tegels.

Gravimetrisch of volumetrisch doseren?

Een volumetrisch doseersysteem is meestal goedkoper in aanschaf dan een gravimetrisch doseersysteem. Wel is een LIW doseerder een stuk nauwkeuriger. Dat maakt het mogelijk om aan hoge nauwkeurigheidseisen te voldoen. Een ander voordeel is dat u structureel in grondstoffen of smaakstoffen kunt besparen. Maar natuurlijk hangt de keuze af van meer factoren zoals de eigenschappen van uw product. Wij begeleiden u graag naar de oplossing die het beste past bij uw situatie.

Wilt u meer weten over gravimetrisch doseren? Neem dan contact met ons op.


Meer informatie?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Alternatieven om te doseren die u wellicht ook interessant vindt:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring