Transporteren

Met verschillende technieken zijn vaste stoffen van A naar B te transporteren voor verdere verwerking op productie. Welke vorm van intern bulktransport past bij uw situtatie?

Wat is intern bulktransport?

Intern bulktransport is een essentieel onderdeel van het productieproces van veel bedrijven die werken met poeders, granulaten en andere vaste materialen. Vaak gaat het om transport van grote hoeveelheden grondstoffen tussen verschillende productielocaties binnen een fabriek of magazijn. Efficiëntie en veiligheid staan daarbij altijd voorop.

Intern bulktransport met verschillende systemen

Er zijn verschillende systemen voor intern transport van bulkgoed, waaronder transportschroeven, pneumatische systemen en mechanische systemen.

 • Mechanische systemen zijn robuust en veelzijdig. Verschillende soorten bulkgoed worden met transportbanden, bekers of emmers van de ene naar de andere locatie verplaatst. Dit systeem is minder snel dan pneumatische systemen, maar wel zeer betrouwbaar en geschikt voor het transporteren van grote hoeveelheden bulkgoed.
 • Pneumatische systemen werken op basis van een gas- of luchtstroom. Het transporteren van poeders, granulaten of korrels is hiermee mogelijk. Pneumatische systemen zijn snel en efficiënt omdat het bulkgoed op hoge snelheid kan worden verplaatst.
 • Transportschroeven zijn eenvoudige en betrouwbare systemen voor het intern transporteren van vrijwel ieder type bulkgoed. De schroef wordt aangedreven door een elektromotor en transporteert het materiaal van de ene naar de andere plaats binnen het productieproces. De snelheid van de schroef is aan te passen aan de specifieke vereisten van het productieproces.

Waaraan moet intern bulktransport voldoen?

Met een goede oplossing voor bulktransport lopen uw medewerkers geen veiligheidsrisico’s, komt het product tegemoet aan alle eisen en zijn u (en uw klant) tevreden. Ook op het gebied van reiniging, reparatie en spare parts voldoet de oplossing aan alle eisen.

 • Veiligheid is een belangrijk aspect bij het intern transporteren van bulkgoederen. Bij het werken met poeders, granulaten en andere vaste materialen moeten maatregelen de veiligheid van de werknemers waarborgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede afschermingen en voldoende ventilatie.
 • Efficiëntie kan worden bereikt door gebruik te maken van de juiste systemen voor intern transport van bulkgoed. Maar ook door bijvoorbeeld productielijnen te optimaliseren en de afstand tussen verschillende productielocaties te verkleinen. Of door het gebruik van verschillende soorten bulkgoederen te verminderen met efficiëntere productieprocessen.

Verschillende machines voor bulktransport

Voor intern bulktransport zijn verschillende machines op de markt. Hieronder lichten we enkele typen toe:

 • Schijventransporteurs worden vaak gebruikt bij het verplaatsen van poeders, granulaten en andere droge bulkmaterialen. Deze machine bestaat uit een reeks schijven die met elkaar verbonden zijn door middel van een ketting of riem. De schijven hebben een concaaf profiel, wat betekent dat ze zijn ontworpen met een holle vorm. Dit zorgt ervoor dat het materiaal op de transportband blijft liggen en niet van de band afvalt tijdens het transport.
 • Triltransporteurs zijn geschikt voor het transporteren van materialen die niet beschadigd mogen worden tijdens het transport. In plaats van een riem om het materiaal te transporteren, maakt een triltransporteur gebruik van trillingen om het materiaal vooruit te duwen.
 • Een elevator voor bulkgoed wordt vaak gebruikt in de landbouw-, voedsel- en mijnbouwindustrie voor het verplaatsen van materialen zoals bijvoorbeeld granen, zaden, meel, cement, erts of steenkool. De machine bestaat uit een verticale transportband, een trechter of hopper om de materialen op te vangen en een aandrijfsysteem om de transportband te bewegen. De transportband kan worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder rubber, staal of kunststof, afhankelijk van de vereisten van de toepassing.
 • Spiraaltransporteurs zijn geschikt voor het verplaatsen van poeders en korrels tot stukgoederen. Hierdoor zijn spiraaltransporteurs een veelzijdige oplossing voor het transporteren van bulkgoederen in verschillende industrieën. Het systeem bestaat uit een spiraalvormige transportband die zich om een centrale as draait en zo de bulkgoederen verplaatst.
 • Bij vacuüm transporteurs wordt gebruik gemaakt van een luchtstroom om het bulkgoed door een buis te verplaatsen. Doordat er geen bewegende onderdelen zijn die in contact komen met het product, is er amper risico op besmetting of vervuiling.
 • Overdruk transporteurs zijn geschikt voor het transporteren van kwetsbare bulkgoederen, zoals voedingsmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van een luchtstroom die de bulkgoederen door een buis verplaatst, waarbij er een hogere druk wordt gecreëerd dan de omgevingsdruk.
 • Aero-mechanische transporteurs maken gebruik van een luchtstroom die door een pijp wordt geblazen om materialen te verplaatsen. De materialen worden gemengd met de luchtstroom en verplaatst door de pijp door middel van een reeks van in elkaar grijpende, luchtgedreven schijven. Deze creëren een aero-mechanische actie die de materialen langs de pijp beweegt. Dit maakt het mogelijk om materialen over lange afstanden te verplaatsen en biedt een hogere mate van controle over de materialen, omdat de snelheid en richting van de luchtstroom kunnen worden aangepast.
 • Welke van deze of andere oplossingen voor bulktransport het meest geschikt is, hangt onder meer af van het product, de beschikbare ruimte en de omgeving.

De voor- en nadelen per type bulktransport

Iedere vorm van intern bulktransport heeft voor- en nadelen. Hieronder lichten we er enkele toe:

 • Systemen gebaseerd op luchtstromen zijn effectief én efficiënt maar meestal alleen geschikt voor het intern bulktransport van makkelijk lopende poeders en eventueel granulaten.
 • Transportbanden of bandtransporteurs zijn relatief eenvoudig in ontwerp en daarmee gemakkelijk in onderhoud. U kunt ze aanpassen aan verschillende materialen en de vereisten van de productielijn. Dit maakt het gemakkelijk om verschillende soorten materialen te verplaatsen wat de productiekosten kan verminderen. Hoewel het een relatief goedkope oplossing is, is er risico op scheefloop, mors (uitloopzijde), storingen en kostbare reparaties als mogelijk gevolg. Het goed afstellen van de transportband en gelijkmatig verdelen van product op de band zijn altijd zeer belangrijk. Net als reiniging van de band om te voorkomen dat materiaal blijft hangen.
 • Pneumatisch transport is gebaseerd op een luchtcompressor om een hoge druk luchtstroom te genereren. De materialen worden vervolgens in deze luchtstroom geïnjecteerd en getransporteerd naar hun bestemming. Dit maakt het mogelijk om materialen snel te verplaatsen én over grote afstanden. Aero-mechanische transporteurs zijn beter geschikt voor het verplaatsen van fijnere materialen, terwijl pneumatisch transport beter geschikt is voor grotere, zwaardere materialen.

En zo heeft iedere vorm van bulktransport voor- en nadelen:

Bandtransport Bekertransport Pneumatisch transport Schroeftransport
+ Geruisloos + Geruisloos – Geluidsoverlast + Geruisloos
– Tot 20° + Alle hoeken + Alle hoeken + Alle hoeken
+ Energiezuinig + Energiezuinig – Energieverspillend + Energiezuinig
– Slecht reinigbaar – Slecht reinigbaar + Goed reinigbaar +/- Reinigbaar
– Onhygiënisch – Onhygiënisch + Hygiënisch +/- Hygiënisch
– Frequent onderhoud – Frequent onderhoud + Onderhoudsarm + Onderhoudsarm

Schroeftransporteurs voor bulktransport

Met de verschillende schroeftransporteurs van Van Beek is intern bulktransport van vrijwel alle soorten vaste materialen, ook wel solids of bulkgoederen genoemd, mogelijk tot aan een hoek van 90 graden. Ook materialen over langere afstanden transporteren is mogelijk. Onze turnkey-projecten laten zien hoe we transportschroeven volledig op elkaar en het proces afstemmen en feilloos intern bulktransport mogelijk maken.

Hygiënisch bulktransport

Met hygiënische schroeftransporten, al dan niet met cleaning in place (CIP), kunt u microbacteriële groei tijdens bulktransport voorkomen. Schroeftransporteurs van Van Beek komen dan ook veel voor in de food-, farma- en chemiesector, bijvoorbeeld bij het transport van (baby)melkpoeder en zetmeelpoeder, het doseren van suiker, het bulktransport van vlees, het opvoeren van cacaopoeder en het toevoegen van zouten. Bekijk onze Hypreme-producten met een extra focus op hygiëne.

Bulktransport zonder verlies van product

Met onze kokertransporteurstrogtransporteurs en asloze transporteurs kunt u bulkgoederen transporteren zonder verlies van product in de omgeving van de machine. Dit is bijvoorbeeld van belang bij explosiegevoelige, toxische of kostbare producten zoals bloem, melkpoeder, goudstof, kobaltpoeder of gewasbeschermingsmiddelen. De gesloten schroeftransporteurs van Van Beek zijn speciaal hiervoor ontworpen.

Koelen, drogen en verwarmen tijdens bulktransport

Thermisch bulktransport met onze Celsius schroefwarmtewisselaars die zijn afgestemd op uw specifieke situatie: bij Van Beek is het mogelijk. U kunt materialen zoals glasvezel, zand en bitumen en producten zoals cacaopoeder, eierschalen of grondstoffen voor bijvoorbeeld mueslirepen koelen, verwarmen, op temperatuur houden of drogen tijdens bulktransport.

Wilt u meer weten over het transporteren van bulkgoederen? Neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring