De innovatieve norm in thermisch schroeftransport

Celsius schroefwarmtewisselaars

De schroefwarmtewisselaar is een gespecialiseerde machinelijn van Van Beek. Onder de merknaam Celsius is Van Beek wereldmarktleider in deze apparatuur. De schroefwarmtewisselaars worden gebruikt om poeders, korrels, pasta’s of mengsels hiervan te koelen of te verwarmen in de breedste zin van het woord.

Schroefwarmtewisselaars worden veel gebruikt in de chemische, milieu- en voedingsmiddelenindustrie en in de recycling. Op deze gecontroleerde manier producten koelen, verwarmen en/of drogen en tegelijkertijd transporteren is efficiënt en bovendien een geluidsarme, energie-efficiënte en stofvrije oplossing.

Binnen de Celsius activiteiten valt ook de productlijn Celsimix, bestaande uitschroefwarmtewisselaars die tijdens het thermische proces ook mengen.

Wat is een schroefwarmtewisselaar?

Een thermische schroeftransporteur, ofwel een schroefwarmtewisselaar, is een indirecte of directe warmtewisselaar op basis van een transportschroef. Dit gesloten systeem bestaat uit één of meerdere schroefassen, dubbelwandige behuizing en schroeven of een combinatie hiervan waar thermische vloeistof doorheen loopt. Tevens kan de schroef dubbelwandig uitgevoerd worden om zo het warmtewisselend oppervlak te vergroten.

Welke variaties zijn er?

Schroefwarmtewisselaars zijn uit te voeren in staal, rvs en in speciale materialen zoals bijvoorbeeld super duplex. De diameter van de schroef is variabel, net zoals de spoed, het toerental en nog veel meer. De lengte en de diameter van de machine zelf zijn af te stemmen op het productieproces en de beschikbare ruimte. Met het toerental is de snelheid van de transportschroef te regelen. Water, waterglycol, stikstof en olie zijn de meest voorkomende thermische vloeistoffen binnenin een schroefwarmtewisselaar. Minder voorkomend maar ook zeker mogelijk is stoom als thermisch medium. De keuzes hierin hangen onder meer af van het type product, de omgeving, het proces en overige wensen en eisen.

Toepassingen van een thermische schroeftransporteur

Een schroefwarmtewisselaar is voor veel producten en toepassingen in te zetten: van het koelen van zand tot het drogen van zetmeel. Een schroefwarmtewisselaar is in te passen als onderdeel van een proces, kan naadloos aansluiten op bestaande productielijnen en koelwater/stroomvoorzieningen en is inzetbaar als stand-alone toepassing.

De voordelen van een schroefwarmtewisselaar

De combinatie van transport en tegelijkertijd producten koelen, warmen, mengen en/of drogen is één van de pluspunten van een schroefwarmtewisselaar. Maar er zijn meer eigenschappen die een dergelijk systeem aantrekkelijk maken:

  • Door indirecte warmte-overdracht kan het termische medium hergebruikt worden
  • Verwerking pasteuze massa’s mogelijk
  • Geschikt voor verwerking van zeer kleine granumetrie
  • Voorkomt verspreiding van toxische stoffen, damp en stof
  • Veroorzaakt weinig tot geen productbeschadiging
  • Continu proces in plaats van batch
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Energiezuinig
  • Biedt een buffermogelijkheid

Testen met een schroefwarmtewisselaar in The Blue Zone

Onze testfaciliteit ‘The Blue Zone’ is een blauw gemarkeerd gedeelte van onze bedrijfshal waar we producten testen, analyseren en controleren. In de afgesloten ‘Test Room’ testen we loopgedrag, kleverigheid of transporteerbaarheid van verschillende producten. Zo kunnen we onderzoeken welk effect een schroefwarmtewisselaar op een bepaald product heeft. Deze testen kunnen 5 minuten duren maar ook een hele dag. Samen met u zoeken we naar een oplossing voor een goed eindresultaat. Onze testmachines zijn ook te huur om zelf in het productieproces te testen.

Wilt u meer weten over schroefwarmtewisselaars of meer weten over onze testmogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring