Sneller door ATEX typegoedkeur

Voortaan kunnen we sneller en voordeliger schroeftransporteurs voor een ATEX categorie 1 omgeving leveren. Wij hebben namelijk een ATEX typegoedkeur van notified body TÜV-Rheinland gekregen voor een groot deel van de machines die we voor categorie 1 maken.

Machines die worden ingezet in explosiegevoelige omgevingen moeten een ATEX-keurmerk hebben. Voorheen moesten we iedere individuele schroeftransporteur door een keurmeester van TÜV laten controleren voordat deze een ATEX-keurmerk kreeg.

Typegoedkeur
“Dat is een tijdrovend en kostbaar proces”, zegt Eric de Jong, Manager Operations bij Van Beek. Om de doorlooptijd korter te maken en de kosten te drukken zijn we daarom het traject van een typegoedkeur in gegaan. “Daarmee regel je dat er geen keurmeester meer langs hoeft te komen voor de machines die je volgens de specificaties van de typegoedkeur bouwt.”

History based ervaring
Deze typegoedkeur wordt niet zomaar verstrekt, vertelt De Jong. “TÜV komt hier al jaren. De keurmeesters hebben honderden van onze machines voor de diverse ATEX-categorieën beoordeeld en daarmee hebben we wat ze noemen history based ervaring: we hebben al die tijd bewezen dat we aan de eisen voldoen. De keurmeesters hebben gezien dat onze documentatie op orde is en ze kennen het vakmanschap van onze productiemedewerkers.”

Kwaliteitsnormering
Een tweede punt dat we moesten aantonen is dat de machines altijd op dezelfde manier worden gemaakt en daarmee aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. “Dat is in het kort wat je beschrijft in de kwaliteitsnorm ISO 9001:2015, waar Van Beek reeds enkele jaren aan voldoet.”

Testmachine voor TÜV
Begin vorig jaar hebben we een testmachine gemaakt waar TÜV zich op mocht uitleven, zegt De Jong. “Deze testmachine was uitgerust met alle mogelijke uitbreidingen die we binnen de typegoedkeur willen laten vallen.”

Tot het uiterste getest
We hebben de transporteur bijvoorbeeld voorzien van verschillende aandrijvingen en diverse typen asafdichtingen. “Een keurmeester van de TÜV is hier twee dagen bezig geweest om de machine tot het uiterste te testen om te zien hoe deze zich houdt.”

Geldig voor driekwart van de machines
De keurmeester heeft een rapport opgesteld en in combinatie met een specifieke beoordeling van het managementsysteem hebben we de typegoedkeur gekregen volgens ISO 80079-34:2018, volgens de ATEX-richtlijn én het IECEx-systeem. Door de typegoedkeur hoeft voor ruim driekwart van de ATEX categorie 1-machines die we maken geen keurmeester meer te komen, rekent De Jong voor. “Dat maakt het proces een stuk minder tijdrovend.”

Investering betaalt zich terug
Het verkrijgen van de typegoedkeur is een flinke investering geweest, maar die betaalt zich terug in een kortere doorlooptijd en lagere kosten voor de klant. Net als voor de ISO9001:2015 kwaliteitsnormering worden we voor het behouden van de ATEX-typekeur periodiek door de TÜV geauditeerd. “Het geeft ons een voorsprong op leveranciers die dit typegoedkeur niet hebben”, aldus De Jong. “Het laat zien dat we ook hier weer vooroplopen en voldoen aan hoge kwaliteitseisen.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring