‘Twister’ genomineerd voor Proces Innovatie Prijs

Met de ‘Twister’, ons nieuwste type in de lijn van Celsius schroefwarmtewisselaars, zijn wij genomineerd voor de Proces Innovatie Prijs (PIP). De Twister is een verticale schroefwarmtewisselaar en speciaal ontworpen voor het verwerken van viskeuze producten in de voedsel- en petrochemische industrie. Het uitreiken van deze prijs is een initiatief van de Machevo & Bulk Vereniging en zal plaatsvinden op 3 oktober a.s. tijdens de vakbeurs Industrial Processing 2018 van WoTs. U kunt online stemmen op de publieksprijs van de PIP tot 18 september a.s.

Onze R&D heeft de Twister ontwikkeld in samenwerking met Kapp, specialisten in warmteoverdracht en warmtewisselaars. Baanbrekend is het verlagen van de storingsgevoeligheid en onderhoudsbehoefte vergeleken met de bestaande geschraapte warmtewisselaars. De operationele kosten liggen dan ook vele malen lager. Ook is het gelukt om het warmte-overdragend oppervlak te vergroten zonder dat de machine aanzienlijk in volume toenam. Voor producenten is de Twister daarom een aantrekkelijk alternatief.

Bewezen resultaat
Momenteel is de Twister beschikbaar in een tweetal standaard configuraties, de Twister 200 en 300. Het verschil zit in de grootte (diameter en lengte) en daarmee de capaciteit. Inmiddels heeft de toepassing zich bij een aantal klanttesten bewezen en staat een bredere marktintroductie gepland voor eind 2018. Voor de ontwikkeling van deze innovatie heeft van Beek gebruik kunnen maken van de Metal Valley innovatie voucher.

Techniek in de Twister
De Twister bestaat uit een verwarmde of gekoelde binnenbuis die statisch in een dubbelwandige buitenmantel staat. De ruimte tussen de binnenbuis en buitenmantel wordt gevuld met het te verwarmen of te koelen product. Het product wordt door de installatie geperst (ongeveer 16 bar). Om te voorkomen dat het product aan zowel de binnenbuis als de buitenmantel kleeft (met een warmte-isolerende vervuiling als gevolg), schraapt een asloze schroef het aanklevende materiaal af. Deze asloze schroef draait om de binnenbuis.

Verblijftijd regelbaar met toerental en draairichting
De verblijftijd van het product kan worden geregeld op basis van het toerental en de draairichting van de schroef. De schroef kan dus ook tegen de druk in draaien en op die manier de doorstroomsnelheid flink afremmen.

Ideaal voor het verwerken van viskeuze producten
De eigenschappen van de Twister maken deze schroefwarmtewisselaar ideaal voor het verwerken van viskeuze producten in de voedsel- en petrochemische industrie zoals sauzen, half bevroren producten, dierenvoeding, crèmes, e.d.

Egg Shell Dryer eerdere winnaar
In 2006 stuurde Van Beek eveneens een schroefwarmtewisselaar uit de Celsius-lijn in en won toen met de ‘Egg Shell Dryer’ deze prestigieuze Proces Innovatie Prijs. De ‘Egg Shell Dryer’ is een schroefwarmtewisselaar voor het drogen van vergruisde eierschalen. Deze droger verhit de eierschalen tot 130 graden waardoor een kiemvrije, fijnkorrelige en hoogwaardige kalk met een vochtgehalte van maximaal 1% overblijft.

Uw stem telt ook mee! Tot 18 september kunt u de jury laten weten dat u de techniek die wij i.s.m. Kapp hebben ontwikkeld voor het verwarmen (of koelen) van viskeuze producten baanbrekend vindt. Wij waarderen alle steun enorm. Hier vindt u de stembutton 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring