Doseerschroef Van Beek vult alles perfect af

Extra opties maken schroef inzetbaar in iedere situatie

Voor het procesmatig vullen van verpakkingen, flessen, zakken of emmers is de doseerschroef van Van Beek al decennia een geliefde optie bij fabrikanten in de chemische- en voedingsmiddelenindustrie. Op basis van de ervaring die is opgedaan bij honderden fabrieken heeft Van Beek een standaardmodel ontwikkeld. Dit model is dankzij eenvoudig te monteren opties inzetbaar in vrijwel iedere situatie.

Volumetrisch of gravimetrisch doseren

Bij volumetrisch wegen bepaalt het aantal omwentelingen de dosering. Er zijn verschillende mogelijkheden om te bepalen hoeveel omwentelingen de schroef moet maken. Van Beek meet hoeveel product er per omwenteling uit de schroef komt en dan is duidelijk hoeveel omwentelingen nodig zijn om de gewenste hoeveelheid te bereiken. Vervolgens stellen wij de schroef daarop in.

Bij goedlopende producten is dat vaak nauwkeurig genoeg, maar bij onder meer plakkerige producten zoals bloem kan de voorkeur uitgaan naar gravimetrisch wegen. Een weegband meet dan het gewicht van de verpakking terwijl de doseerschroef die bijvult. De weegband stuurt een seintje naar de schroef zodra het gewenste gewicht is bereikt.

In plaats van het gewicht van de verpakking kan ook het gewicht van de doseerinstallatie worden gewogen (Loss in Weight, LIW). Het gewichtsverlies van de installatie bepaalt dan de dosering.

Ook geschikt voor slechtlopende producten

Een uitbreiding die handig is bij slechtlopende producten is een woeler. Die heeft een eigen aandrijving met een vast toerental. Zo blijft de schroef optimaal gevuld wat zeker in volumetrische toepassingen van belang is. De doseernauwkeurigheid blijft dan gehandhaafd en reproduceerbaar.

Navalklep ook een optie

Een andere mogelijke optie is een pneumatisch bediende navalklep. Die sluit de uivoer van de schroef af zodra het gewenste gewicht is bereikt.

Razendsnel en toch nauwkeurig

Ook voor het razendsnel en toch nauwkeurig vullen van grote verpakkingen heeft Van Beek een oplossing: de dubbele doseerschroef. Een grote schroef brengt het gewicht dan bijvoorbeeld naar 19,5 kilo en stopt. Een kleinere schroef draait door en vult het aan tot het gewenste gewicht van bijvoorbeeld 20 kilo.

Overal inzetbaar

Bij alle denkbare processen waarbij een gecontroleerde toevoer nodig is, kan een doseerschroef een uitkomst bieden. De doseerschroeven van Van Beek draaien onder meer in waterzuiveringsinstallaties om vlokkenmiddel toe te voegen, in de foodindustrie om zout, suiker of kruiden toe te voegen en in steenfabrieken om kleurstof toe te voegen voor bakstenen.

Speedclean, RVS en ATEX allemaal mogelijk

De schroefdoseerders kunnen worden uitgevoerd in staal of RVS304, RVS316 en er is tevens een ATEX-uitvoering. Ook kan Van Beek de schroef uitneembaar maken voor een razendsnelle schoonmaakbeurt, inspectie of uitwisseling met een andere schroef waarmee de doseerrange met dezelfde machine breed kan worden aangepast.

Als een kitchenaid

Van Beek heeft een aantal standaardmodellen voor veel voorkomende situaties. Aan die modellen is het een en ander aan te passen, zoals de schroef die erin zit. Ook valt er van alles toe te voegen zoals de navalklep, een vergrote bufferbak en een woeler. Onze sales engineer Peter Verhoeven omschrijft de schroef graag als een grote kitchenaid waar u alle mogelijke kanten mee op kunt. Hij staat u graag te woord als u vragen heeft over het inzetten van een doseerschroef in uw proces.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring