De ‘Smart Dino’, een logische stap in kostenbesparing

Zoals bekend werken we aan het ‘smart’ maken van onze mobiele bulkwagenvuller Dino. We rusten de Dino uit met sensoren om bijvoorbeeld te kunnen voorspellen wanneer onderhoud nodig is. Om te voorkomen dat we zelf het wiel opnieuw uitvinden werken we hiervoor samen met een partner die onze visie deelt en al veel ervaring heeft op dit gebied; UVS Industry Solutions. Directeur van het bedrijf Eveliene Langedijk licht toe waarom is besloten de Dino 4.0 te ontwikkelen.

UVS Industry Solutions is opgericht in 2001 en richt zich op kostenbesparend onderhoud. Een belangrijk onderdeel hierbij is het voorspellen wanneer onderhoud nodig is, preventive maintenance. Dat gebeurde tot nu toe vooral op basis van gemiddelden: na een X aantal draaiuren is een lager meestal aan vervanging toe. “Een logische volgende stap is machines uitrusten met sensoren die meten of een lager inderdaad aan vervanging toe is”,  legt Langedijk uit.

Kosten besparen met Smart Industry
Het toepassen van Smart Industry bleek zo voor veel bedrijven nog een middel om verder op kosten te besparen. “Smart Industry is geen doel op zich. Het uiteindelijke doel is kostenbesparing en een betere service naar de klant toe en hiervoor is deze technologie een middel”, vertelt Langedijk.

Ambassadeur
Omdat UVS Industry Solutions de eindeloze mogelijkheden op dit gebied al snel zag werd het bedrijf ambassadeur van Smart Industry in Nederland. Dit betekent dat het bedrijf volop bezig is met allerlei innovatieve technologische ontwikkelingen zoals vision systemen, GPS & RFID binnen productieomgevingen en industrie.  “De bedoeling is om verder te kijken. Wat is er nog meer mogelijk en hoe vertalen we dat naar iets bruikbaars voor de klanten?”, licht Langedijk toe.

Voorlopers onder elkaar
Op een bijeenkomst over Smart Industry raakte Langedijk in gesprek met onze directeur Perry Verberne. “Het bleek een goede match. Van Beek speelt al langer met de vraag hoe Smart Industry toe te passen en we werden het al snel eens dat de Dino daarvoor bijzonder geschikt is.”

Smart Industry is óók maatwerk
Bij iedere machine bekijkt Langedijk goed wat de beste plek is voor het bevestigen van de sensoren. “Daar komen een hoop vragen bij kijken. Wat wil je precies meten? Waar wordt de machine voor gebruikt en wat voor krachten komen erop te staan? Wat is een optimale plek voor de sensoren? Die moeten natuurlijk niet in de weg hangen. Je wilt ook zo weinig mogelijk sensoren omdat anders al snel de hele machine komt vol te hangen.”

Betere service én betere Dino
Dit draagt bij aan een betere klantenservice én een verbeterde Dino. Onderhoudsbeurten kunnen tot een minimum worden beperkt omdat die alleen plaats zullen vinden als het écht nodig is. Onderdelen worden ‘just in time’ vervangen.

Big data
Tegelijk kan Van Beek data verzamelen over hoe de Dino’s in het veld presteren en hierop inspelen. Wie weet blijkt een elektromotor het transport van een bepaald product veel gemakkelijker aan te kunnen dan tot nu toe werd aangenomen en kunnen toekomstige Dino’s voor dezelfde toepassing met een lichtere en goedkopere motor worden uitgerust. Misschien blijkt dat operators de Dino veel te vaak met de noodstop uitzetten in plaats van op de gebruikelijke manier, dan kunnen we daarop wijzen om de levensduur te verlengen.

“Dit is ook een proces van bewustwording”, zegt Langedijk. “Inmiddels begrijpen steeds meer bedrijven dat dit uiteindelijk een machine oplevert die beter is toegespitst op de wensen van de klant.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring