Tegendraadse schroef voor opwarmen vloeistof

Subsidie maakt snellere ontwikkeling baanbrekende innovatie mogelijk

 

Bij de ontwikkeling van een nieuw type schroefwarmtewisselaar voor vloeistoffen hebben we letterlijk in tegengestelde richting gedacht. De schroef dient in deze nieuwe schroefwarmtewisselaar namelijk om de beweging van het product te vertragen in plaats van het te transporteren. Om deze tegendraadse innovatie sneller te kunnen ontwikkelen ontvingen wij 30 duizend euro subsidie van de Stichting Metal Valley.

Onder de merknaam Celsius hebben wij al ruime ervaring met de constructie van schroefwarmtewisselaars. Deze worden ingezet voor het koelen, verwarmen en drogen van poeders en granulaten. Nu onderzoeken we of een schroef ook een belangrijke rol kan spelen in een verwarmproces met vloeistof.

Remmen met een verticale schroef
“We krijgen steeds vaker de vraag of we ook vloeistoffen kunnen verwarmen en zo zijn we aan het denken gezet”, vertelt manager operations Eric de Jong. De uitkomst is een verticaal opgestelde schroef waarbij de vloeistof van onderaf met zo’n 10 bar wordt ingespoten. Een asloze schroef draait tegen de druk in om de vloeistof af te remmen. Om de schroef zit een dubbelwandige koker waar verwarmde olie of water doorheen stroomt. Op deze manier is de temperatuur in de schroef te regelen.

Tegengas beïnvloedt verblijfsduur
De operator stelt in hoeveel weerstand de schroef geeft en beïnvloedt zo hoelang de vloeistof in de schroef verblijft. Zo kan hij zeer nauwkeurig bepalen hoe warm het product uit de schroef komt. “Wij zijn de eersten die op deze manier met deze techniek experimenteren”, vertelt De Jong.

Recalcitrante schroef oogst lof
De eerste tests met deze ‘tegendraadse rebel’ zijn veelbelovend. “Een testmachine van twee meter hoog is ingezet bij een klant die bevroren fruit verwerkt. Denk aan een smoothie. De klant is zo tevreden dat hij nog zo’n schroefwarmtewisselaar wil”, licht De Jong toe.

De Jong verwacht dat er niet alleen in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook in de recycling (bijvoorbeeld bij de verwerking van slib) en de chemische industrie veel vraag zal zijn naar deze eigenzinnige schroefwarmtewisselaar.

Goede samenwerking met Kapp
Wij hebben deze warmtewisselaar ontwikkeld met Kapp Nederland B.V. uit Dordrecht, een handels- en ingenieursbureau gespecialiseerd in industriële warmtewisselaars in de procesindustrie. Kapp Nederland is zeer tevreden over de samenwerking bij de ontwikkeling van dit vernieuwende product en kijkt ernaar uit om dit type warmtewisselaar in haar markt te presenteren.

Innovatie al opgemerkt in de krant
Deze noviteit is niet onopgemerkt gebleven. Naar aanleiding van de subsidie die wij kregen om deze machine sneller te kunnen ontwikkelen schreef het Brabants Dagblad er onlangs een artikel over. Daarin legt onze directeur Perry Verberne uit dat het plan er al was, maar dat het project nog op de plank lag omdat het nog gemaakt moest worden. “Door de subsidie konden wij verder.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring