Verse rode kool behoudt bij Ardo zijn smaak en warmte door bijzondere trogtransporteurs

‘Wij bewaren wat de natuur ons geeft’ is al meer dan 40 jaar het motto van ARDO B.V. uit Zundert, de grootste producent van diepvriesgroenten en diepvriesfruit in Europa. Van Beek draagt, met het leveren van een gesloten systeem van drie trogtransporteurs, bij aan het behoud van smaak, kleur en vorm tijdens het verwerkingsproces van rode kool tot diepvriesgroente. Speciale voorzieningen als CIP leidingen, flat-body kogelkranen en waterparelstralenafwerking zorgen voor een hygiënisch transport van de geblancheerde rode kool en optimale reinigbaarheid van de schroeftransporteurs.

Het proces

Binnen enkele uren verwerkt Ardo de rode kool van het land tot een pakket kant-en-klare diepvriesgroenten. Het proces begint met het ontdoen van de buitenste bladeren, vervolgens wordt de rode kool versneden en geblancheerd. Blancheren gebeurt door de rode kool enkele minuten in kokend water te garen. Dit inactiveert de enzymen die van nature in rode kool aanwezig zijn en verkleuring zouden veroorzaken. Ook schadelijke micro-organismen leggen hierdoor het loodje. Tevens voorkomt blancheren bij bladgroenten dat deze slinkt tijdens het bevriezingsproces.

Na het blancheren transporteren drie trogtransporteurs van het type TR400 de rode kool naar een hoger gelegen menger. In de menger worden sappen, kruiden en stukjes appel aan de rode kool toegevoegd, waarna alles in geheel wordt afgekoeld . Een vormmachine verdeelt alles in mooie pakketjes die direct worden ingevroren.

De heer Paul Wortel, Manager Investments bij Ardo BV in Zundert legt uit waarom zij voor schroeftransporteurs van Van Beek hebben gekozen: “Het voordeel van deze trogtransporteurs met deksel is dat het een gesloten systeem is. Hierdoor blijven vocht en sappen behouden en daarmee ook de smaak en warmte. Bij een bandtransporteur zouden deze belangrijke eigenschappen van ons product verloren gaan. Dat wij voor Van Beek hebben gekozen is haast vanzelfsprekend, wij kozen voor de specialist op het gebied van schroeftransport. Daarnaast had ik goede ervaringen met Van Beek in het verleden.

Technische specificaties

De schroeftransportsystemen zijn volgens de EHEDG-richtlijnen geproduceerd. Ook zijn de trogtransporteurs voorzien van CIP leidingen waarbij de afvoerdrain voor de reinigingsvloeistof is uitgevoerd met een flat-body kogelkraan. Hierdoor zijn er geen ‘dode product zones’. Door de transporteurs te waterparelstralen zijn de transporteurs optimaal te reinigen tot op de schaal van micro-organismen. Uiteraard voldoen de trogtransporteurs ook aan de machineveiligheidseisen en zijn voorzien van de vereiste afschermingen en veiligheidsschakelaars.

De heer Wortel vult aan: “Van Beek heeft het geheel op locatie ingemeten, ontworpen en geplaatst in vrij korte tijd. De samenwerking was prima en de 3D engineering maakte het mogelijk om vooraf inzicht te krijgen hoe de drie transporteurs geïntegreerd konden worden in de bestaande installatie. De drie transporteurs moesten namelijk gekoppeld worden op verschillende hoogtes. Door de 3D tekeningen in detail te bespreken wisten we precies hoe de installatie er uit kwam te zien en waren er geen verassingen tijdens het plaatsen. De machines werken nu naar volle tevredenheid”.

Over ARDO

De Ardo groep (www.ardo.com) is met een omzet van circa € 650 miljoen en een verkoopvolume van meer dan 600.000 ton per jaar, de grootste producent van diepvriesgroenten en diepvriesfruit in Europa. De groep telt onder meer 14 productie- en ompakbedrijven in Europa. Met verkoopkantoren in de meeste Europese landen, waarbij vanuit België de export plaatsvindt naar landen binnen en buiten Europa.

De missie van Ardo is de opbrengst van de natuur zo zuiver mogelijk te bewaren voor haar klanten en verbruikers. Dat doel bereiken zij door de toepassing van geïntegreerde productiemethoden en kwaliteitscontroles die steunen op respect voor natuur en milieu. Ardo beheerst de volledige productieketen, van de zaadselectie tot de verpakking en de distributie van de producten. Dit resulteert in een breed en kwalitatief hoogwaardig assortiment, waarmee Ardo haar klanten in de retail, foodservice en industrie bedient. Bij ARDO B.V. in Zundert worden in productie verse (blad)groenten verwerkt tot diepvriesgroenten en vinden er diverse ompakwerkzaamheden plaats. Dit alles met moderne geautomatiseerde lijnen. Tevens is in Zundert het Nederlandse verkoopkantoor onder gebracht.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring