Wie samenwerking in het buitenland zoekt, denkt niet meteen aan Spanje. De economie staat niet bekend als robuust en Spaanse bedrijven zijn vaak niet actief op zoek naar samenwerking over de eigen grenzen. Toch werkt Van Beek al twee jaar succesvol samen met haar Spaanse agent Codols, een bedrijf gespecialiseerd in de behandeling en verwerking van vaste stoffen (met name poeders en korrels).
De uitdagende economische situatie in Spanje werkt voor Codols als drijfveer, legt managing partner van Codols Martí i Mateo uit. Bedrijven willen hun proces wel verbeteren maar zijn terughoudend als het om investeren gaat. “Het is dan belangrijk om de klant te laten zien dat een investering in een degelijke productverwerking zichzelf snel terugverdient.”
Wat zijn de marktverwachtingen in Spanje en Portugal?
“Na enkele jaren recessie begint de markt nu op te klimmen. De meeste veeleisende klanten beginnen nu weer na te denken over het aanschaffen van oplossingen die waarde toevoegen aan hun huidige manier van werken.”
Welke uitdagingen ziet u in de nabije toekomst?
“Onze klanten hebben steeds uitgebreidere wensen. Het is belangrijk dat wij een dynamische en complete visie op hun uitdaging verschaffen. Voor ons is het duidelijk, maar voor de klant moet het ook duidelijk zijn dat onze innovaties leiden tot procesoptimalisatie. Het belangrijkste blijft dat een uitdaging voor de klant ook een uitdaging voor ons is en dat wij waardevolle voorstellen doen voor een procesgeoriënteerde markt die voortdurend evolueert.”
Wat zijn de behoeften van de Spaanse en Portugese eindgebruikers van uw producten?
“De belangrijkste wens van onze klanten is dat ze een betrouwbaar product krijgen, met een efficiënte prijs in verhouding met wat de markt bereid is te betalen. Daarom doen we er alles aan om een deugdelijk product af te leveren. Voor Codols is het essentieel om het vertrouwen van een bedrijf waarmee we samenwerken te winnen en te behouden.
Vanaf de ontwerpfase zijn we honderd procent gericht op de klant om perfect passend maatwerk te kunnen leveren. Ons uiteindelijke doel is om bij te dragen aan het succes van de klant. Dat doen we door hun proces, hun efficiëntie, hun duurzaamheid en hun degelijkheid te vergroten.”
Wat zijn de do’s en don’ts in het zakelijk verkeer in Spanje?
“In Spanje wordt persoonlijke aandacht waarbij het contact met de relatie voortdurend warm wordt gehouden zeer gewaardeerd. Als bedrijf moet je altijd klaar staan om advies te geven. Door de klant goed te kennen, weten wij wat zijn behoeftes zijn en welke intrinsieke eigenschappen ieder project heeft. Hierdoor kunnen wij onze klanten helpen de juiste beslissing te nemen.
De oplossing die wij aandragen moet de behoeften op korte termijn vervullen en de investering die de klant doet moet zichzelf snel terugverdienen. Ook de behoeften op middellange termijn moeten worden vervuld, al zijn die vaak onvoorspelbaar.”
Wat is volgens u het belangrijkste verschil tussen de Spaanse en de Nederlandse markt?
“De Spaanse markt is nog vrij gesloten, zeker als je het vergelijkt met landen zoals Nederland, die veel meer open zijn. Wel merk ik dat hier over het algemeen steeds meer samenwerking met andere bedrijven wordt gezocht. Er worden meer en meer samenwerkingsverbanden aangegaan. Het succes van deze samenwerkingen en de groeiende mogelijkheden hiertoe dragen bij aan deze toename.”
Welke voor- en nadelen ervaart u bij de samenwerking met Nederlandse bedrijven?
“Wij waarderen de toegevoegde waarde van samenwerking met bedrijven uit verschillende landen zeer. De synergie die ontstaat door een goed team in Nederland te laten samenwerken met een goed team in Spanje kan het eindresultaat flink verbeteren. In Nederland werken we samen met Van Beek en Lindor (een bedrijf met een jarenlange specialisatie in mixmachines) en in beide gevallen zijn we zeer tevreden met de resultaten.”
Hoe bevalt de samenwerking met Van Beek?
Na ruim twee jaar kan ik zeggen dat het een heel goed besluit is geweest om deze verbintenis aan te gaan. We zijn zeer trots op deze samenwerking. Met de Dino bulklader kunnen we bijvoorbeeld klanten in allerlei verschillende sectoren bedienen omdat de Dino een breed scala aan bulkmaterialen kan laden.
Dankzij dit soort betrouwbare techniek en de goede samenwerking tussen Van Beek en Codols hebben wij al verschillende projecten voltooid waar iedereen beter van werd. Wij hopen dat we deze technologie nog vele jaren naar Spaanse bedrijven blijven brengen!”
Welk advies heeft u voor Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in Spanje?
“Hoewel de Spaanse economische situatie nog maar langzaam verbetert, is het zeker aan te raden nu in te stappen. Onze economie is nog niet volledig hersteld, maar wie zich nu al hier laat zien zal daar op de middel en lange termijn zeker de vruchten van plukken.”
Over Codols Technology S.L.
Codols is opgericht in 2009. He bedrijf uit Barcelona levert technologische oplossingen voor de behandeling en verwerking van vaste korrelige en poedervormige producten. Het bedrijf levert speciale apparatuur en systemen om deze producten te transporteren, doseren, wegen, lossen, vullen, mengen, slijpen, drogen of scheiden.
Met de beste technologische oplossingen wil Codols aan de behoeften van zijn klanten voldoen. Innovatie, duurzaamheid en winstgevendheid zijn daarbij de uitgangspunten. De medewerkers hebben uitgebreide ervaring in de procesindustrie en in de ontwikkeling en integratie van systemen voor de behandeling van korrelige en poedervormige producten.
Het bedrijf levert zijn producten aan de chemische, farmaceutische, mineralen-, kunststoffen- en voedingsmiddelenindustrie. Codols vertegenwoordigt verschillende internationale bedrijven waaronder Dino van Van Beek, Lindor, Matcon, Ingetecsa, Kason, Pallmann, Italvacuum, Advanced Cyclone Systems, Scholz, Micromacinazione, Extract Technology, Schrage, IIT en ICF-Welko Laborsave.