R&D-samenwerkingsproject Van Beek en PeelPioneers resulteert in revolutionaire Soft Squeezer

PeelPioneers, dé schillenboer van de 21e eeuw, ontwikkelde samen met Van Beek Schroeftransport de Soft Squeezer. Deze revolutionaire persschroef tilt de circulaire economie naar een volgend niveau en biedt perspectief voor het verwerken van toekomstige biomassastromen. “Ruim 60 procent van de massa van een sinaasappelschil belandde voorheen bij het verbrandingsafval, dat was hartstikke zonde!”, aldus Sytze van Stempvoort, Chef Schillenboer en één van de drie oprichters van Peel Pioneers.

De in Den Bosch gevestigde scale-up zamelt sinds de oprichting in 2017 inmiddels zo’n 45.000 kilo sinaasappelschillen per dag in bij horeca en retail. Tot voor kort waren de schillen niet meer dan nutteloze overblijfselen van vers geperst sinaasappelsap. Vandaag de dag is het een gewilde groene reststroom, die wordt omgezet tot onder andere functionele voedingsvezels voor levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakproducten. “Als consument sta je er niet bij stil hoeveel van dit soort pulp in omloop is, daar kun je echt heel veel meer mee doen. Wij bieden lokale grondstoffen die op een duurzame manier geproduceerd worden, niet van heinde en verre komen en kwaliteit én betrouwbaarheid uitstralen”, zegt Van Stempvoort. Hij omschrijft de startup als een schoolvoorbeeld van een circulaire economie en een wereldwijde pionier wat betreft circulaire oplossingen voor sinaasappelschillen.

R&D-samenwerkingsproject
De toenemende vraag naar onder meer koudgeperste olie en heel geconcentreerd sinaasappelaroma bracht het bedrijf op het pad van Van Beek Schroeftransport, toen een gewenste machine niet bleek te bestaan. Van Stempvoort: “Hard persen heeft als nadeel dat de van nature aanwezige pectine (een natuurlijk bindmiddel in de celwanden van planten en fruit, zoals in een sinaasappelschil, red.) naar buiten treedt. Dat bemoeilijkt niet alleen het olie-win-proces, maar heeft ook een negatief effect op de olie en dus kwaliteit. Een fijne, precaire balans tijdens het persproces is daarom erg belangrijk.” De twee door innovatie gedreven partijen sloegen de handen ineen voor een uitdagend R&D-samenwerkingsproject gericht op de ontwikkeling en bouw van een nog niet-bestaande Soft Squeezer, die aansluit op de ervaringen en wensen van PeelPioneers: een persschroef voor de eerste persing en kneuzing van de schillen. Hierbij moest rekening gehouden worden met een aantal andere, relevante factoren. Zo was de kans op brugvorming in een bunker groot, omdat sinaasappelschillen zich door hun niet-alledaagse vorm ophopen. Daarbij moest er een uitbreiding van de buffercapaciteit gerealiseerd worden, mocht de schil geen moes worden en speelde door de hoeveelheid natuurlijke suikers in de sinaasappelschillen reinigbaarheid een grote rol.

Twee productiestromen
“Vanuit een scale-up krijg je altijd een unieke vraag”, zegt Joram van der Heijden, die als sales engineer bij Van Beek Schroeftransport actief betrokken was bij het project. “Samen iets uitdenken wat nog niet bestaat, zorgt voor een flinke dosis inspiratie, creativiteit en levert uiteindelijk ook weer nieuwe ideeën op voor andere projecten. Bovendien biedt het kansen voor een op maat gemaakte schroeftransporteur in een voor ons nieuwe markt.” Net als PeelPioneers gelooft de in Drunen gevestigde transportschroeven- en machinefabriek in partnerships, waar een gezamenlijke focus op innovatie centraal staat. Dat alles gedragen door een groep mensen voorzien van de juiste kennis, doorzettingsvermogen en durf. Resultaat? Een 2,5 meter lange Soft Squeezer en twee roestvrijstalen bunkers van respectievelijk 25 en 35 kubieke meter om zo twee verschillende productiestromen te realiseren. Sinaasappelschillen die worden ingezameld bij supermarkten, waar bezoekers zelf versgeperste jus d’orange kunnen maken, verdwijnen in vuilniszakken. De schillen worden opgehaald inclusief zakken en dat vraagt om een ander verwerkingsproces. Want hoe buffer je met schillen gevulde zakken en hoe voorkom je dat het vastloopt? Van der Heijden: “Normaal transporteer je een losgestort product uit de voorraadbunker, nu hadden we te maken met schillen in vuilniszakken. We hebben dat opgelost door onderin de bunker een grotere uitdraagschroef te plaatsen met een diameter van 800 millimeter. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de zakken en voorkom je dat het systeem vastloopt. De uitdraagschroef trekt de zakken vervolgens langzaam uit de bunker.”

R&D-samenwerkingsproject Van Beek en PeelPioneers resulteert in revolutionaire Soft Squeezer

Doorontwikkeld
De doorontwikkelde persschroef is naast een dubbelwandige behuizing ook voorzien van een zeefkorf voor de maximale afvoer van zowel sinaasappelsap als verontreinigde reinigingsvloeistof. Om die reden is de dubbelwandige behuizing tevens uitgerust met een luik aan de bovenzijde, die intensieve reiniging ter voorkoming van microbiologische verontreiniging aan de binnenzijde van het schroefsysteem een fluitje van een cent maakt. Ook de bunkers zijn uitgevoerd met een groot toegangsluik, waar veiligheid voorop staat. “Om deze te openen, heb je dezelfde sleutel nodig als die waarmee je de motor van de uitdraagschroef aanzet. De schoonmaker draagt de sleutel bij zich, waardoor de motor dus nóóit gestart kan worden”, zegt Van der Heijden. PeelPioneers wilde ook graag de productiecapaciteit verhogen, dat bleek door het te transporteren product nog een hele uitdaging. Het gedrag van sinaasappelschillen laat zich door brugvorming namelijk moeilijk voorspellen. De Soft Squeezer is om die reden zo ontwikkeld, dat deze eenvoudig doorontwikkeld kan worden en essentiële onderdelen dus snel uitwisselbaar zijn. Volgens Van der Heijden tekenend voor de vertrouwensband en de transparante manier van communiceren tussen PeelPioneers en Van Beek.

R&D-samenwerkingsproject Van Beek en PeelPioneers resulteert in revolutionaire Soft Squeezer

Can-do-mentaliteit
Een volgens beide partijen meer dan geslaagd R&D-samenwerkingsproject, dat perspectief biedt voor andere toekomstige biomassastromen. Maar voor nu is PeelPioneers letterlijk en figuurlijk zoet met zoveel mogelijk grondstoffen uit sinaasappelschillen halen. “Wij innoveren continu, hebben een enorme can-do-mentaliteit en onderzoeken wereldwijd andere reststromen, waar we onze kennis en expertise op kunnen loslaten. Vóór 2025 willen we vestigingen openen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Spanje”, aldus Van Stempvoort.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring