Hygiënisch schroeftransport ten behoeve van productie Cheddar kaas

Van Beek heeft een schroeftransporteur geleverd met een extreem hoog hygiënisch afwerkingsniveau aan Tetra Pak Tebel B.V. uit Heerenveen. Deze trogtransporteur wordt gebruikt bij de productie van Cheddar kaas in Noord-Ierland.

Cheddar kaas is een gele tot oranje, wat pittig smakende, van koemelk gemaakte kaas die oorspronkelijk ambachtelijk gemaakt werd in het Engelse dorpje Cheddar. Tegenwoordig wordt deze kaas ook machinaal gemaakt, onder andere in Noord Ierland met behulp van de Tetra Tebel Alfomatic. Deze machinecombinatie voor het maken van Cheddar kaas is ontwikkeld en geleverd door Tetra Pak Tebel B.V. uit Heerenveen, het kenniscentrum voor ontwikkeling, engineering en installatie van geautomatiseerde systemen en componenten voor kaasbereiding.

De schroeftransporteur van Van Beek wordt ingezet als component van de Tetra Tebel Alfomatic machine voor het transporteren van gezouten wrongel. Voor de productie van Cheddar kaas wordt gepasteuriseerde melk verhit tot 30°C en geënt met een melkzuurbacterie. Vervolgens wordt stremsel toegevoegd, waardoor de vaste delen (wrongel) samenklonteren. Door de wrongel te snijden en te verwarmen wordt er zo veel mogelijk vocht onttrokken, dit vocht (wei) wordt afgevoerd. Daarna moet deze wrongel de juiste pH-waarde bereiken en wordt zout toegevoegd, voor deze bewerking zorgt de Tetra Tebel Alfomatic machine.

De RVS opvoerschroef van Van Beek transporteert de gezouten wrongel met een capaciteit van 8500 kilogram per uur. Het voordeel van een schroef ten opzichte van bijvoorbeeld een transportband is, dat de wrongel tijdens het transport (6,5 meter lang) ook tegelijkertijd gemixt wordt met het zout. De wrongel wordt na de opvoerschroef verder behandeld en in een Tetra Tebel Blockformer tot kaasblokken gevormd door middel van zwaartekracht en vacuüm. De blokken hebben gelijke afmetingen en gewicht (20 kg) en worden uit de machine direct vacuüm verpakt, hierna rijpt de kaas variërend van 4 tot 14 maanden.

Het complete ontwerp en zeer hoog afwerkingsniveau van deze schroeftransporteur is volgens het Hypreme concept van Van Beek ontworpen. Dit concept is ontwikkeld voor toepassingen die een zeer hoog afwerkingsniveau vereisen. Door het roestvast stalen plaatwerk en de lasnaden heel fijn op te schuren (tot Ra< 0.8) en vervolgens nog te waterparelstralen krijgt het een erg glad oppervlak wat de kans op microbacteriële groei vermindert.

Verder is de transporteur eenvoudig CIP (cleaning in place) te reinigen door een unieke labyrint afdichtingsconstructie tussen de deksel en het schroefhuis. Tijdens CIP reiniging blijft het water in de behuizing en kunnen traditionele pakkingen, die de kans op bacteriegroei verhogen, worden vermeden. De kritische productzones zijn eenvoudig toegankelijk voor inspectie. Meer informatie over het Hypreme concept vindt u op www.hypreme.com

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring