Smart Dino helemaal klaar voor Industry 4.0

Het door Van Beek ontwikkelde Dino Wireless Monitoring System maakt preventief, kostenbesparend onderhoud op de Smart Dino bulkwagenvuller mogelijk. Met deze innovatieve oplossing bewijst Van Beek wederom voorop te lopen en klaar te zijn voor de Smart Industry, ook wel bekend als Industry 4.0. Roel Kneepkens, alias Mr. Bulk Truck Loader en sales engineer bij Van Beek, is al ruim 10 jaar hét aanspreekpunt voor klanten als het om de Dino bulkwagenvuller gaat.

“Bij Van Beek zijn we vooruitstrevend. Wij willen voorop blijven lopen en leggen daarom de focus op innoveren en doorontwikkelen. Het Internet of Things (IoT) is nu erg hot en het ‘smart’ maken van de Dino was voor ons een logische stap”, aldus ‘Mr. Bulk Truck Loader’, het alter ego van Kneepkens op social media. Door zijn uitgebreide kennis en jarenlange ervaring op het gebied van de Dino bulkwagenvuller was Kneepkens intensief betrokken bij de doorontwikkeling daarvan tot een ‘Smart Dino’.

Preventief onderhoud
Voorspellen wanneer onderhoud nodig is, gebeurt in de procesindustrie vooral op basis van gemiddelden. Zo is bijvoorbeeld een lager na een x-aantal draaiuren meestal aan vervanging toe. Om meer zekerheid te verkrijgen en verspilling te voorkomen, ontwikkelde Van Beek het Dino Wireless Monitoring System. Het systeem bestaat uit diverse sensoren met een eigen internetverbinding. Hierdoor kan de conditie van de machine online in real time gemonitord worden. Onderdelen worden op deze manier op tijd vervangen en dat voorkomt storingen. Ook kan het uitlezen op afstand de komst van een monteur voorkomen, bijvoorbeeld als het systeem registreert dat slechts een luik niet volledig is gesloten. “Tijd is geld. We besparen kosten voor de klant, door hen op afstand te helpen. We kijken vanuit ons kantoor in Drunen met de klant mee en kunnen snel storingen registreren of voorkomen”, legt Kneepkens uit.

Dino 4.0 op tournee
De Dino 4.0 trekt op beurzen veel bekijks. “Bezoekers reageren geïnteresseerd en positief. Men staat er elke keer toch van te kijken, dat zo’n ‘simpele’ machine als een schroeftransporteur zulke mooie applicaties en technische snufjes kan bevatten”, vertelt Kneepkens trots. “Voor klanten en bezoekers is de trillingsmeting en urenteller het meest favoriete technisch snufje. Daarmee is anticiperen op de situatie mogelijk en wordt de gebruiker niet verrast.”

Favoriete snufje
Kneepkes is zelf het meest gecharmeerd van de ‘locatie bepaler’: “Hiermee kunnen we in real time zien waar op de wereld alle Dino’s in gebruik zijn en wat hun status is. Het plan is om dit op een groot scherm te gaan weergeven. Ik verheug mij erop straks naar een gigantisch dashboard te kunnen kijken met daarop al ‘mijn’ Dino’s met rode, oranje en groene lampjes.”

Wilt u meer weten over de Dino 4.0?
Stel uw vragen aan Roel Kneepkens via e-mail kneepkens@dino.nl of telefonisch via +31 (0)416 375225. Als ‘Mr. Bulk Truckloader’ post Roel Kneepkens regelmatig interessante wetenswaardigheden en geinige berichten. U kunt hem volgen via Facebook en Twitter

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring