Van Beek en Entecon verzorgen poedertransport voor het Egyptische SIPES

In opdracht van het Engelse bedrijf Entecon heeft Van Beek drie specifiek ontworpen kokertransporteurs geleverd aan de Egyptische verffabriek SIPES. Deze schroeftransporteurs storten verschillende grondstoffen voor verf vanuit opslagsilo’s in dissolvers (mixers), dit alles in de juiste hoeveelheden.

SIPES

Sipes is de merknaam van kwaliteitsverf in de Arabische wereld. De fabriek van deze vooraanstaande verffabrikant is gelegen in de stad ‘10th of Ramadan’ nabij Cairo. Het is een vooruitstrevend bedrijf uitgerust met de meest moderne apparatuur waar zowel water based als solvent based coatings (zoals acryl verven, kunststof coating producten en alkyd based verfsoorten) geproduceerd worden.

Fabricage van verf

De fabricage van verf bestaat uit een aantal fasen. Het begint met voormengen (voordispergeren) waarbij de grondstoffen worden afgewogen en gedoseerd. Daarna volgt het malen (dispergeren) en het afmengen waarbij de nog resterende componenten van de receptuur worden toegevoegd. Tot slot het afvullen en reinigen.

De door Van Beek en Entecon geleverde installaties worden ingezet in de voormengfase van het productieproces. De grondstoffen voor het maken van verf zijn calcium carbonaat, krijt, titanium en dioxide. Deze worden door middel van big bags en 25kg zakken aangevoerd en met behulp van zes Entecon Big Bag losstations (met ingebouwde mogelijkheid voor het storten van 25kg zakken) en zes Entecon Aero Mechanische Conveyors in zes silo’s gestort.

Onder elke silo bevindt zich een op maat gemaakte kokertransporteur van Van Beek, die de producten van de zes silo’s in de juiste hoeveelheden in de zes oplos/mixers (dissolvers) stort.

Het gehele poedertransport, van de zakken-losstations tot en met de silo’s, is in een aparte ruimte onder gebracht in verband met explosie veiligheid. Vanuit deze ruimte vullen de schroeven de mixers die aan de andere kant van een muur staan opgesteld. De schroeven steken door de muur, zodanig dat het elektrische gedeelte zich in de veilige ruimte bevindt.

Schroeftransporteur

Reeds in 2003 leverde Van Beek drie soortgelijke schroeftransportsystemen voor het opvoeren van poeders aan SIPES in Egypte. Deze schroeven werken nog steeds naar volle tevredenheid waardoor Van Beek opnieuw werd betrokken bij dit project.

De drie nieuwe schroeven voor SIPES zijn kokertransporteurs met een lengte van 4 meter uitgevoerd in rvs 304 en hebben een diameter van 400 mm. De capaciteit per schroef is meer dan 40m3 per uur en de schroeven overbruggen een opvoerhoogte van 1.40 meter. De vullingsgraad is 50% doordat de schroeven ontworpen zijn met een begin- en hoofdspoed. Met ‘spoed’ wordt de afstand bedoeld tussen twee schroefbladen. Door deze afstand in het inlaatgedeelte klein te houden (beginspoed) en daarna te vergroten tijdens het transport (hoofdspoed) krijgen de poeders tijdens het transport meer ruimte. De motoren zijn voorzien van een ingebouwde frequentieregelaar, ter vergemakkelijking van de aansturing en het regelen van het aantal toeren. Tevens voorzien met een los display en kabel voor de aansturing van de frequentieregelaar op de motor. Alle systemen worden door Van Beek volgens de nieuwe richtlijnen en documentatiewetgeving in Nederland opgeleverd, ook in het buitenland.

Samenwerking met Van Beek

Van Beek en Entecon houden zich beide bezig met poedertransport, maar voorzien de markt van totaal verschillende producten voor doorgaans verschillende toepassingen. Soms doen zich raakvlakken voor, waarbij voor een toepassing Aero Mechanische Conveyors en schroeftransporteurs nodig zijn. In die gevallen raadpleegt Entecon sinds vele jaren Van Beek. De kwaliteit, het deskundig advies en de goede service wegen zwaar voor Entecon om voor Van Beek te kiezen. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een jarenlange prettige relatie tussen de beide bedrijven.

ENTECON

Entecon heeft veel ervaring in de coatings-industrie. De genoemde producten en met name Titaniumdioxide zijn bij uitstek gebaat bij transport door middel van Aero Mechanische Conveyors vanwege het cohesive karakter van TiO2 e.d. Entecon heeft de Aero Mechanische Conveyor geïntroduceerd in 1963 en heeft sindsdien het programma van poeder handling apparatuur voortdurend verder ontwikkeld en uitgebreid. Daarom voert Entecon de slogan: ‘First Choice is ENTECON for almost 50 years’

www.entecon.co.uk

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring