Extractieschroef voor compost vergistingstanks

Aan het bedrijf OWS uit Gent (België) zal Van Beek in september van dit jaar opnieuw specifiek ontworpen extractieschroeven leveren voor het onttrekken van vergist afval uit een DRANCO vergistingstank. Ditmaal zal de installatie in Leszno (Polen) gebruikt gaan worden.

OWS (Organic Waste Systems) is wereldleider in de engineering en exploitatie van biogasinstallaties voor vaste- en halfvaste organische substraten en verstrekt advies bij afvalbeheer. Het door hen ontwikkelde DRANCO proces is één van de meest efficiënte en bewezen technologieën voor anaërobe vergisting van huishoudelijk afval.

De naam DRANCO staat voor DRoge ANaërobe COmpostering en is een afvalverwerkingsproces waarbij droge vergisting als centrale behandelingsstap wordt aangewend om de organische fractie uit huishoudelijk afval om te zetten naar compost. Het geproduceerde biogas wordt gebruikt om elektriciteit, warmte of stoom op te wekken.

De door Van Beek ontworpen extractieschroeven bevinden zich onderaan de vergistingstank en verwijderen de uitgegiste massa. In de vergistingstank zelf bevinden zich geen bewegende, mechanische componenten. De vergistende massa is daarvoor te pasteus en verplaatst zich enkel gravitair naar beneden, afhankelijk van de snelheid waarmee het uitgegiste residu onderaan de digestor (vergistingstank) door de schroeven wordt onttrokken.

Het biogas dat zich in de digestor ontwikkelt, rijst spontaan omhoog door de poriën en wordt via gasleidingen in het dak naar de biogasverwerking afgevoerd. Na 48 tot 72 uur bereikt het gistende materiaal de conische uitlaat van de vergistingstank waar het wordt verwijderd met behulp van kokertransporteurs in cascade opstelling. Dit met een capaciteit van 40 m³/uur tot 100 m³/uur afhankelijk van de grootte van de vergistingstank.

Een vergistingstank heeft een volume van 500 m³ tot 3500 m³ afhankelijk van de capaciteit van de installatie. Een zware uitvoering van extractieschroeven is daardoor nodig om de hoge druk van de massa in de tank te kunnen weerstaan. De roestvaststalen kokertransporteurs zijn uitgevoerd met zware pakkingen, flenzen en roestvaststalen glandhuizen en kunnen een overdruk van 3 tot 5 Bar weerstaan.

Al ruim 13 jaar ontwerpt en produceert Van Beek voor OWS schroeftransporteurs voor diverse projecten. Voor het succesvolle en nog steeds in ontwikkeling zijnde DRANCO proces mocht Van Beek eerder al installaties leveren voor diverse plants in Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en België.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring