Schroeftransport oplossing voor loodrecht transport magnesium

Al enige jaren kampte SMA Mineral Magnesia AS uit Porsgrunn (Noorwegen) met een transportprobleem bij het opvoeren van hun afvalproduct gehydrateerd magnesium. Graag wilden zij hun afvalproduct hergebruiken, maar geen enkele schroevenbouwer in Scandinavië kon een systeem aanbieden waarmee het magnesium loodrecht opgevoerd wordt naar de verbrandingsoven. Totdat per toeval, dit probleem voorgelegd werd aan Van Beek en zij een oplossing boden in de vorm van een asloos schroeftransportsysteem.

Testcentrum

“SMA Mineral Magnesia AS kwam in contact met Van Beek door een Dino bulkwagenvuller te huren, dat beviel zo goed dat zij tot aanschaf over wilden gaan”, vertelt Niels Rombouts, operations manager bij Van Beek. “Toen ik bij hen op bedrijfsbezoek was, bleek dat zij met nog een transportprobleem kampten. Zij hebben als afvalproduct gehydrateerd magnesium, een lastig te transporteren medium, helemaal als het volledig verticaal opgevoerd moet worden. In heel Scandinavië durfde niemand het aan om, op basis van schroeftransport, een systeem aan te bieden. Ons testcentrum leent zich in zo’n geval uitstekend om samen te zoeken naar een oplossing. We ontdekten hierbij dat bevochtiging een positief effect had op het loopgedrag, hierdoor werd het magnesium minder kleverig. Door ook te kiezen voor een asloze schroef, verminderde de brugvorming aanzienlijk en werd loodrecht transport wel mogelijk”.

Technische specificaties

Het project is door Van Beek aangenomen als een all-in project, dat wil zeggen dat Van Beek de zorg van engineering tot en met de plaatsing op locatie op zich heeft genomen. De installatie bestaat uit een bunker met een inhoud van 7.5 m³, waarin vier asloze schroeftransportsystemen type 400 (diameter 400mm) het gehydrateerde magnesium in een uitdraagschroef persen. De asloze bufferbak is mobiel zodat deze ook weggeschoven kan worden. De uitdraagschroef voedt de verticale schroef, eveneens is deze schroef van het type 400.

De schroeftransportsystemen zijn vervaardigd in staal 52, waarbij de trog voorzien is van een kunststof lining. Deze lining lagert de asloze schroef en dient tevens als slijtschaal. De aandrijving van de schroeven is frequentie gestuurd, zodat de toevoer capaciteit regelbaar is tussen de 5 tot 11 ton per uur. Op diverse plaatsen in de installatie zijn bevochtigings-nozzles aangebracht, deze bevochtigen het gehydrateerd magnesium zodra het loopgedrag terugloopt. Ondanks dat het hier een verticale schroeftransporteur betreft, is de installatie in geheel reinigbaar en voorzien van een deelbaar casco.

SMA Magnesia AS

SMA Magnesia AS maakt onderdeel uit SMA Mineral, de enige en grootste producent van MgO in de Scandinavische landen. In hun processen maken zij gebruik van een calciner voor dolomiet of kalk en een productiefabriek voor magnesium producten uit zeewater. SMA Magnesia AS levert voornamelijk aan de landbouw- en papier- en chemische industrie.

SMA Magnesia AS produceert ook ongebluste kalk en kalkmelk voor de pulp- en papierindustrie in Scandinavië. SMA Magnesia heeft de levering van kalkmelk voor de pulp- en papierindustrie naar Groot-Brittannië, Europa en Azië uitgebreid.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring