Van Beek geeft vmbo’ers kijkje in de toekomst

Leerlingen van het Willem van Oranje College uit Wijk en Aalburg maakten op 20 juni jl. kennis met hun mogelijk toekomstige werkplek tijdens een bezoek aan Van Beek. Dit gebeurde tijdens de tweede editie van de vmbo Doe Dag, een initiatief van Van Beek, Breman Zuid en Van Delft Groep.

Doel van deze dag is de leerlingen uit de collegebanken te halen om hen kennis te laten maken met het technische werkveld. De 38 leerlingen bezochten in drie rondes de deelnemende bedrijven. Directeur Perry Verberne gaf in een presentatie een beeld van wat Van Beek doet en wat het werken bij Van Beek inhoudt.

Onder begeleiding kregen de scholieren vervolgens de kans om een flesopener in elkaar te lassen. In het laatste onderdeel werd transportrobot Arie ingezet. Aan de leerlingen de uitdaging om Arie middels een Ipad door een parcours te manoeuvreren.

De hort op
De dertien- en veertienjarigen hebben de mogelijkheid om voor de technische studierichting ‘PIE’: Produceren, Installeren en Energie te kiezen. “De leerlingen zitten vaak in schoolse situaties”, vertelt docent Ronald Numan. “Maar we leiden ze voor het werkveld op. Daarom moeten we ze ook vroegtijdig kennis laten maken met bedrijven. Deze dag is dan ook een ontzettend doeltreffende manier om dit te bewerkstelligen.”

Aan de slag gaan
“Leerlingen vinden het leuk om aan buitenschoolse activiteiten deel te nemen”, legt Ronald verder uit. “Ze komen vooral om iets te doen, met hun handen aan de slag te gaan.” Bij Breman maakten de leerlingen een cactus van pvc pijpen. Bij Van Delft stond een quiz voor ze klaar. “Ongemerkt blijft er dan toch informatie hangen. Daar is dit initiatief bij uitstek geschikt voor. We kunnen er met zijn allen tevreden op terug kijken.”

Aantrekkingskracht sector
Het is algemeen bekend dat de technische sector moeite heeft met het aantrekken van gekwalificeerd personeel. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste oorzaak voor het personeelstekort in de technische sector een slechte aansluiting van regulier onderwijs op het bedrijfsleven is. Maar liefst dertig procent van de 969 respondenten sprak deze mening uit. Met de vmbo Doe Dag probeert Van Beek deze aansluiting te verbeteren.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring