Nieuwe Machinerichtlijn 2010 ook bij Van Beek van kracht

De nieuwe Europese Machinerichtlijn is sinds 29 december 2009 van kracht. Deze richtlijn schrijft voor dat een bouwer van deelmachines, die in productielijnen of eindmachines worden ingebouwd, aan hogere eisen moeten voldoen. Een schroeftransporteur is haast altijd een deelmachine, Van Beek voldoet volledig aan deze norm en heeft de administratieve verplichtingen vergaand geautomatiseerd.

Concreet

Volgens de nieuwe Machinerichtlijn is een schroeftransportsysteem een ‘niet-voltooide machine’ en moet Van Beek als bouwer, net als de bouwers van “stand-alone” machines en productielijnen, een risicobeoordeling uitvoeren en een technisch dossier samenstellen. Daarnaast moet er een inbouwverklaring en montagehandleiding met de machine meegeleverd worden.

Voordeel

Deze nieuwe situatie heeft voor u als koper van een schroeftransporteur als deelmachine (die u meestal zelf inbouwt of door Van Beek laat inbouwen) een aantal voordelen. Zo krijgt u, als bouwer van het eindproduct/installatie, de verplichte informatie bij het deelproduct (het schroeftransportsysteem) aangeleverd door Van Beek. Deze informatie kunt u direct toevoegen aan uw technisch dossier, dat u in het kader van de machinerichtlijn bij uw eindinstallatie moet opstellen. Ook ligt de verantwoording voor een risicobeoordeling c.q. veiligheidsanalyse, geheel bij Van Beek.

Documentatie op maat

De wijziging van de machinerichtlijn vergt een stevige aanpassing van de werkwijze binnen de meeste bedrijven. Van Beek heeft hierop tijdig geanticipeerd en is begin 2009 reeds begonnen met het aanpassen en optimaliseren van alle automatisering. Hierdoor is Van Beek, als enige binnen de branche, in staat direct specifieke documentatie te genereren bij aflevering van een schroeftransportsysteem. De op maat gemaakte documentatie bevat een specifieke inbouwverklaring, spare part list, een op maat gemaakte montage handleiding en gebruikers handleiding. De montage handleiding en de inbouwverklaring worden zowel op schrift als digitaal met de transporteur meegeleverd. Tot slot wordt het compleet technisch dossier door Van Beek gearchiveerd. Kortom, Van Beek neemt haar verantwoording serieus en ontzorgt middels deze aanpak haar klanten.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring