Onze Twister wint vakprijs én publieksprijs PIP 2018

Met onze nieuwe baanbrekende schroefwarmtewisselaar heeft Van Beek zowel de vakprijs als de publieksprijs van de Proces Innovatie Prijs (PIP) in de wacht gesleept. Onze directeur, Perry Verberne, mocht woensdag 3 oktober jl. twee keer naar voren komen om de prijzen in ontvangst te nemen. De prijsuitreiking vond plaats op de vakbeurs Industrial Processing in Utrecht.

De jury ontving in totaal veertien inzendingen van zeven bedrijven die hoopten met een van hun innovaties de felbegeerde PIP binnen te halen. Naast Van Beek dongen Agidens, Bilfinger Tebodin, Dinnissen, Procentec, Quality2Process en Tetra Pak mee.

Meer dan 400 stemmen
Meer dan 400 mensen brachten een stem uit, waarbij Van Beek woensdag uiteindelijk als winnaar van de publieksprijs uit de bus kwam. Toen een verheugde Verberne na een korte toespraak zijn dankwoord had uitgesproken en was teruggekeerd naar zijn plaats, mocht hij opnieuw naar voren komen omdat bleek dat de Twister ook de vakprijs had gewonnen.

Deskundige jury
Wij ontvingen de vakprijs uit handen van juryvoorzitter Yves Willems, zaakvoerder Optyl en penningmeester van de Machevo & Bulk Vereniging. De vakjury bestond naast Willems uit Ing. Peter Brekelmans  (engineering & maintenance manager Benelux bij BASF Construction Chemicals Benelux in Oosterhout), Ir Daan Hoogwater (bestuurslid Machevo en actief met zijn adviesbureau Hoogwater Consultancy, voor zijn pensionering was hij contractmanager t.b.v. de samenwerking tussen de industrie en de TU Delft), Ing. Jos Verleg (hoofdredacteur van Vakblad BULK) en Dr.s Ing. Jos van de Werken (operations manager Ruitenberg Ingredients).

Ontwikkeld voor viskeuze producten
De Twister is een verticale schroefwarmtewisselaar en speciaal ontworpen voor het verwerken van viskeuze producten in de voedsel- en petrochemische industrie. De R&D van Van Beek heeft de Twister ontwikkeld in samenwerking met Kapp, specialisten in warmteoverdracht en warmtewisselaars. Baanbrekend is het verlagen van de storingsgevoeligheid en onderhoudsbehoefte vergeleken met de bestaande geschraapte warmtewisselaars. De operationele kosten liggen dan ook vele malen lager. Ook is het gelukt om het warmte-overdragend oppervlak te vergroten zonder dat de machine aanzienlijk in volume toenam. Voor producenten is de Twister daarom een aantrekkelijk alternatief.

Techniek in de Twister
De Twister bestaat uit een verwarmde of gekoelde binnenbuis die statisch in een dubbelwandige buitenmantel staat. De ruimte tussen de binnenbuis en buitenmantel wordt gevuld met het te verwarmen of te koelen product. Het product wordt door de installatie geperst (ongeveer 16 bar). Om te voorkomen dat het product aan zowel de binnenbuis als de buitenmantel kleeft (met een warmte-isolerende vervuiling als gevolg), schraapt een asloze schroef het aanklevende materiaal af. Deze asloze schroef draait om de binnenbuis.

Onze Egg Shell Dryer eerdere winnaar
In 2006 stuurde Van Beek eveneens een schroefwarmtewisselaar uit de Celsius-lijn in en won toen met de ‘Egg Shell Dryer’ deze prestigieuze Proces Innovatie Prijs. De ‘Egg Shell Dryer’ is een schroefwarmtewisselaar voor het drogen van vergruisde eierschalen. Deze droger verhit de eierschalen tot 130 graden waardoor een kiemvrije, fijnkorrelige en hoogwaardige kalk met een vochtgehalte van maximaal 1% overblijft.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring