Gestart in de fabriek en geland op kantoor: het nemen van een niet-alledaagse aanvliegroute zorgde ervoor dat Johan van Drongelen (52) van beide markten thuis is. De mechanical engineer begon zijn carrière bij Van Beek in juni 1991 als constructiebankwerker en lasser, en stapte na bijna tien jaar over naar de tekenkamer. “Hierdoor heb ik andere inzichten dan mechanical engineers die niet op de productievloer hebben gestaan”, aldus de jubilerende Van Drongelen.
Zo bouwde de mechanical engineer ooit zelf schroeftransporteurs, beschikt hij over kennis van verschillende lasmethodes en weet hierdoor wat haalbaar is om te lassen. Toch heeft Van Drongelen geen dag spijt gehad dat hij zijn lastoorts inruilde voor een (digitaal) tekenpotlood. Hij kon de dag na zijn examens meteen aan de slag bij Van Beek, waar hij eerder als stagiair MTS werktuigbouwkunde de fijne kneepjes van het vak leerde. “Toen ik van school afkwam, wilde ik het liefst naar de tekenkamer, maar er was niks vrij. Ik draaide bijna tien jaar mee in de productie toen er eindelijk een functie vrijkwam en de toenmalige directeur mij de kans bood om mijn droom te verwezenlijken.”
Eerste tekenproject
Dat de sleur er na 20 jaar werkvoorbereiding nog steeds niet inzit, blijkt wel uit de energie en voldoening die het werk hem nog dagelijks geeft. Of het nu gaat om het eeuwige leerproces, de techniek die nooit stilstaat of projectbegeleiding. “Alles wat we maken is klantspecifiek, iedere machine die we leveren is goed uitgedacht. Het blijft geweldig mooi om te zien als zo’n maatwerk-machine onze fabriek verlaat”, zegt Van Drongelen glimlachend. Gepassioneerd als hij is, herinnert de mechanical engineer zijn eerste tekenproject nog als de dag van gisteren: een combinatie van een schroefwarmtewisselaar en een klassieke schroeftransporteur, met als doel het terugkoelen van granulaat. “Deze combinatie blijf ik bijzonder vinden. Het gaat veel verder dan engineering alleen”, zegt Van Drongelen, die zijn leergierige geest voortdurend blijft voorzien van nieuwe informatie door het volgen van cursussen, webinars en het bezoeken van vakbeurzen. Al brengt hij zijn vrije tijd het liefst door met zijn vrouw en twee kinderen. “Mijn gezin is voor mij heel belangrijk, daar doe ik het tenslotte allemaal voor. We fietsen graag, wandelen met de hond en ik pik graag een terrasje met vrienden om gezellig te borrelen.”
Levensgrote schets
Glimlachend denkt hij terug aan vroeger. Toen digitalisering van de productieomgeving nog in de kinderschoenen stond en een collega op de vloer van de fabriekshal uit pure noodzaak een schets tot leven wekte. “Een buitendienst medewerker had de producten die hij nodig had uitgetekend op een kladblok, alleen was die schets erg onduidelijk. Die collega pakte een krijt, tekende zijn schets levensgroot op de werkvloer en versterkte deze met enkele platen uit het voorraadrek”, vertelt Van Drongelen, dankbaar dat Van Beek meeging met de tijd en werkvoorbereiders tegenwoordig gebruik maken van een tekentablet.
Honkvast
Dat de jubilaris zich helemaal thuis voelt bij Van Beek staat buiten kijf. Het ‘ons kent ons’-gevoel, de gezellige band tussen collega’s onderling en het mogen werken voor een bedrijf met een solide basis, zorgen ervoor dat Van Drongelen geen enkele behoefte heeft zijn heil ergens anders te zoeken. Integendeel, het werk is nog lang niet gedaan: “Van Beek zal zich altijd blijven ontwikkelen, meegaan met nieuwe technieken en zich blijven manifesteren in de markt.”