Krafton en Van Beek ontwikkelen recycle-straat voor hergebruik productieafval

‘Holle ruimtes profielen opgevuld met geschredderde windmolenwieken’

Krafton, het voormalige Bijl Profielen in het Brabantse Heijningen, ontwikkelde samen met Van Beek een unieke, circulaire oplossing, waarbij productieafval 100 procent onderdeel wordt van het eindproduct. Bij de duurzame oplossing wordt de holle ruimte in een polyester profiel met behulp van een persschroef opgevuld met polyester snippers. “Wij hebben jaarlijks ruim honderd ton aan polyester afval, wat we nu volledig kunnen gaan hergebruiken”, aldus een woordvoerder van de specialist in glasvezelversterkte kunststof (GVK) pultrusie, Krafton.

Restmateriaal is een onontkoombaar uitvloeisel van een productieproces. Het eindigt doorgaans op een grote afvalstapel, waarna een gespecialiseerd recyclingbedrijf het afvoert, verbrandt of op een andere manier verwerkt. Maar wat als je het afvalmateriaal 100 procent onderdeel maakt van het eindproduct en daardoor het bestaande assortiment kunt uitbreiden met een nieuw, kwalitatief en sterk product? Krafton en Van Beek bundelden hun kennis en vonden dé oplossing.

Hergebruik polyester
De wereldwijd groeiende polyester afvalstroom van onder meer afgeschreven boten en windmolenwieken zette Krafton aan het denken. Helemaal nadat een groot windmolenpark het bedrijf benaderde met de vraag of ze een oplossing hadden voor hun afgeschreven wieken. De afvalproducten zijn gemaakt van polyester, een door glasvezel versterkte kunststof. Het zou dan ook jammer zijn om de grondstoffen niet te hergebruiken. Polyester producten shredderen om de achtergebleven snippers in andere producten te verwerken, krijgt dan ook steeds vaker gehoor. Krafton besloot volgens de woordvoerder niet langer te wachten en ondernam zelf actie: “We zien dat iedereen hiermee bezig is, maar niemand pakt het écht op. Toen dachten wij ‘we gaan er gewoon wat aan doen!”

Wegend doseren
Samen met Van Beek wist Krafton een sluimerend hersenspinsel om te zetten in een werkbare oplossing, waarvan de eerste testen succesvol zijn. Resultaat? Een zeer sterk, opgevuld profiel, dat met zo min mogelijk materiaal is ontwikkeld. “Wij gaan ons eigen afval hergebruiken. Om nauwkeurig te kunnen doseren gaan de polyester vezels in een wegende doseerschroef met hopper, die vervolgens weer worden getransporteerd naar een dubbele persschroef. Via een verwarmde leiding voegen we hars in de persschroef toe en die substantie persen we met behulp van de schroef in het holle kokerprofiel, waardoor er een veel sterker massief profiel ontstaat”, legt de woordvoerder uit. De nieuw ontwikkelde massieve profielen kunnen door hun kracht worden toegepast in brugdekken, damwanden in de grond ten behoeve van de grondkering of bijvoorbeeld een draglineschot.

De aan de doseerschroef gekoppelde weegmodule registreert niet alleen hoeveel polyester vezels er verwerkt zijn, ook wordt de gedoseerde hoeveelheid tijdens het productieproces zelf bijgehouden, zodat de doseerschroef waar nodig de snelheid kan aanpassen. Dat geldt overigens ook voor het vat met vloeibare hars, die op zijn beurt is voorzien van een eigen weegmodule. Om de mixfunctie van de polyestervezels met de hars te kunnen verbeteren, is de persschroef uitgevoerd met twee parallel, deels in elkaar draaiende schroeven.

Doordacht maatwerk
Joram van der Heijden, sales engineer bij Van Beek, is trots dat Van Beek betrokken is bij dit toch wel zeer unieke project. “We lossen niet alleen een transportvraagstuk op, maar dragen ook een steentje bij aan de circulaire economie. Het is bijzonder dat we zo vroeg in het proces mogen meedenken om niet alleen het transport, maar ook recycling beter voor elkaar te kunnen krijgen.” Momenteel legt Van Beek de laatste hand aan de full-scale pilot-opstelling, die deze zomer door Krafton in productie wordt genomen. Net als alle oplossingen die Van Beek levert, betreft ook deze opstelling doordacht maatwerk. “Geshredderd polyester is vrij moeilijk te transporteren. De snippers zijn licht, stromen niet goed door en zijn ‘brug-vormend’, waardoor er snel een blokkade kan ontstaan. Dat hebben we nu opgelost door een hopper te plaatsen met onderin twee roterende assen met peddels, die constant de polyester snippers in beweging houden, zodat ze in de onderliggende schroef stromen”, legt Van der Heijden uit.

Na een succesvolle pilot-fase wil de specialist in GVK-pultrusie zich in de toekomst mogelijk richten op grootschalige inzameling van onder meer geshredderde windmolenwieken. Stiekem droomt het  dan ook van uitbreiding. “De transportschroef, hopper en persschroef van Van Beek kunnen zeker een paar duizend ton aan productieafval verwerken, veel meer dan ons eigen afval. Met afval moet je wat doen, je moet het ‘rond’ maken. Als we wieken kunnen verwerken, geldt dat misschien ook wel voor andere synthetische vezels”, aldus de woordvoerder.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws & projecten?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek B.V. | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring